Afbeelding
Jurgen van Hoof

Derde duofiets voor Fietsmaatjes Aalst-Waalre

Algemeen 360 keer gelezen

WAALRE - De stichting Fietsmaatjes Aalst-Waalre is een derde duofiets rijker. Hierdoor kunnen nog meer inwoners van de gemeente Waalre die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, er alsnog op uit met een fietsmaatje.

Door Roy de Leijer

De derde duofiets van Fietsmaatjes Aalst-Waalre is eind vorige week geleverd. Voorzitter Marjo Blom en Liesbeth Jansen, een van de twee coördinatoren van de stichting, maakten vrijdag een kort proefritje met de duofiets. Het tweetal is blij met de nieuwste aanwinst.

Fietsmaatjes Aalst-Waalre zag in 2021 het levenslicht. “Binnen de kortste keren hadden we een groep van acht mensen bij elkaar verzameld”, vertelt Liesbeth Jansen, initiatiefnemer van het fietsmaatjesproject. De stichting werd in september 2021 opgericht. Marjo Blom: “Wij hebben ons aangesloten bij Fietsmaatjes Nederland, zodat we gebruik kunnen maken van haar cursussen en draaiboeken. Daardoor hoeven we het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden.”

Start met twee duofietsen

Dankzij verschillende sponsors kon er worden gestart met twee duofietsen. De driewielers met twee zitplaatsen en elektrische trapondersteuning werden in april 2022 tijdens Spring Waalre gepresenteerd. Burgemeester Jan Boelhouwer en oud-proftennisser Paul Haarhuis maakten destijds het eerste proefritje.
De belangstelling voor het fietsmaatjesproject is inmiddels zo groot dat er behoefte was aan een derde duofiets. Blom: “We zitten nog altijd in een stijgende lijn.” Vorig jaar werden er 424 ritten gemaakt, waarvan 98 testritten. In 2022 waren dit er respectievelijk 334 en 109. In 2023 telde Fietsmaatjes Aalst-Waalre zo’n 45 actieve gasten en 61 vrijwilligers. “Een aantal vrijwilligers trekt er met meerdere gasten op uit. We hebben zelfs twee vrijwilligers uit Eindhoven”, weet Jansen. Tot het vrijwilligersteam behoren onder meer ook de fietswachten die het lichte onderhoud aan de duofietsen verrichten.

Fietsmaatjes Aalst-Waalre is bedoeld voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets, maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Bijvoorbeeld mensen met een beperking in bewegen, horen, zien, balans of evenwicht en cognitie (onder andere dementie). De stichting vraag aan haar gasten vergoeding van vier euro voor een rit. Dit bedrag wordt besteed aan het onderhoud van de fietsen.

De doelstelling van de stichting is om mensen die nog graag willen fietsen, maar dit zelfstandig niet meer kunnen, fietstochten van één tot drie uur aan te bieden. Ook het sociale aspect speelt hierbij een rol. De gasten komen namelijk op een gezellige manier letterlijk in beweging. Daarnaast ontstaan er vaak contacten tussen gasten en vrijwilligers. Blom: “We willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van een fietstocht in de omgeving. De duofietsen zijn er voor jong en oud, maar de praktijk leert dat onze gasten vooral ouderen zijn. Zij komen weer op plekken waar ze lang niet zijn geweest. Ook vinden ze het fijn om de wind weer door hun haren te voelen.” Sommige gasten moeten in het begin nog een drempel over, maar als ze eenmaal een keer zijn mee geweest, dan zijn ze om. Jansen: “Het is voor hen een fanatische manier om de horizon te verbreden.”

Als coördinator houdt zij de intakegesprekken met de gasten en nieuwe vrijwilligers. Hierna wordt een nieuwe gast aan een vrijwilliger gekoppeld die bij hem of haar past. Ook wordt er een proefrit gemaakt. Jansen: “Het zijn bijna allemaal succesmatches.” Ze geeft aan dat er fietsmaatjes zijn die het hele jaar door eropuit trekken. “Dat zijn de echte diehards”, aldus Jansen, “er zijn hele fanatieke fietsmaatjes, die zoveel mogelijk kilomaters willen maken, anderen gasten en vrijwilligers doen het wat rustiger aan en stoppen onderweg om te picknicken of een kopje koffie op een terras te drinken.”

De stichting besteedt veel aandacht aan het veiligheidsaspect. De vrijwilliger stuurt en trapt. Jansen: “Onze gasten moeten zelfstandig op de fiets kunnen komen. Meetrappen kan, maar hoeft niet.” De stichting werkt onder meer samen met dagbesteding van De Pracht, waar een vaste vrijwilliger met de daggasten op pad gaat met een duofiets.

Fietsmaatjes Aalst-Waalre kan nog altijd nieuwe gasten, vrijwilligers en donateurs gebruiken. Voor meer info zie: www.fietsmaatjesaalstwaalre.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant